ZOeken naar de snelste positie

Fietsen is de ruggengraat van triatlon. Investeer je in je fietsonderdeel dan levert dat tijdwinst op, je wordt sneller met minder energie. En misschien wel de belangrijkste: het verbetert je hardlopen. Daar worden de prijzen verdeeld. Dus als hardlopen je kracht is, juist dan is de focus op het fietsen van belang.

Laat ik allereerst er een driehoek bijhalen. Dit keer gericht op tijdrijden. De kracht die je kunt leveren, je duurvermogen en de snelheid die je op fiets haalt worden direct bepaald door hoe lang je deze kracht kunt leveren. Ofwel je spieruithoudingsvermogen wordt direct bepaald door hoe je op je fiets zit. Aan de andere kant wordt de snelheid die haalt op de fiets in hoge mate bepaald door hoe aerodynamisch je op de fiets zit. Aero is king. Net als bij het zwemmen geldt ook bij het fietsen dat hoe kleiner je frontale oppervlakte hoe minder kracht je hoeft te zetten. Zeker bij hogere snelheden.

Maar die diepe, aerodynamische positie komt tegen een prijs. Je levert in op comfort. Het wordt lastiger de positie vast te houden. Bij iedere wedstrijd zie je tegen het einde veel mensen rechtop zitten. Door de vermoeidheid kunnen ze de houding niet meer volhouden. Maar comfort is slechts een reden waarom het moeilijk is de houding vast te houden. Het is fysiek ook moeilijker om de kracht te kunnen leveren als je heel diep zit. Dit heeft te maken met de hefboom die je kunt maken. Hoe aerodynamische je zit hoe moeilijker het fysiek is om dezelfde kracht te kunnen leveren.

Je moet dus op zoek naar een balans. Op zoek naar een houding die relatief comfortabel is zodat je je kracht goed kwijt kan maar zo aerodynamisch mogelijk. Echt lekker zitten doet waarschijnlijk nooit maar je bent op zoek naar een positie voor de duur van de race. Wat het extra moeilijk maakt is dat een verandering van positie een tijd duur om aan te wennen. Je lichaam moet hier een beetje naar toe groeien en zal dus in het begin niet zo heel goed aanvoelen.

Dit is zo’n cruciaal aspect dat je veel aandacht moet besteden aan je positie. Vraag eens om je heen naar een expert om je een goede positie op de fiets te laten aanmeten. Het is een goede investering. Het bepalen van je positie een samenspel tussen jou en de fitter. Een zoektocht. Er bestaan geen harde regels of hoeken die altijd gelden. Jou lichaam, fysiologie, ambitie en tolerantie zijn bepalend. Dat het vinden van een expert soms moeilijk is blijkt uit recent onderzoek.

Jarich Braeckevelt en zijn collega’s[1] lieten bijvoorbeeld zien dat er verschillen in zadelhoogte en setback van meer dan 3 centimeter naar voren kwamen. Eerder werden soortgelijke conclusies ook al getrokken door een vergelijkend onderzoek in het blad Fiets in Nederland. Mijn advies is dan ook om zelf je voorwerk te doen en goed om je heen te vragen. Er zijn echt hele goede fitters in het veld.

[1] Braeckevelt, J., J. De Bock, J.Schuermans, S.Verstockt, E.Witvrouw, J.Dierckx, (2019),The Need for Data-Driven Bike Fitting: Data Study of Subjective Expert Fitting, Conference Paper · September 2019.
Zie ook het proefschrift Holliday, W., (2019), I.ntrinsic factors, performance and dynamic kinematics in optimisation of cycling biomechanics, University of Cape Town. Division of Exercise Science and Sports Medicine
Share this story