Hulp bij een eerst poging

Meestal als je bij een triathlon wedstrijd staat te kijken zie je al snel of mensen goed op hun fiets zitten. Het zijn bepaalde hoeken, hoogtes, posities die direct verraden dat ze goed op de fiets zitten. In het stuk dat volgt heb ik die hoeken eens op een rij gezet. Het is goed om zelf ook inzicht en kennis te hebben van de positie op de fiets en als eerste afstelling deze als uitgangspunt te nemen.

Vraag eens om je heen naar een expert om je een goede positie op de fiets te laten aanmeten. Het is een goede investering. Het bepalen van je positie een samenspel tussen jou en de bikefitter. Een zoektocht. Er bestaan geen harde regels of hoeken die altijd gelden.

Om je enigszins op weg te helpen vind je hieronder een aantal van die hoeken.Er is op dit gebied heel veel onderzoek gedaan en daaruit volgen een aantal gefundeerde aanbevelingen die jij prima als start kan gebruiken. Je kunt deze hoeken vrij eenvoudig gebruiken door jezelf bijvoorbeeld te filmen of fotograferen als je op de fiets zit. Het is ideaal als je de fiets in een fietstrainer zet zodat je alles makkelijk kan aanpassen en opmeten. Maak het jezelf makkelijk door een paar ronde stickers op je gewrichten te plakken. In de figuur op de volgende pagina zie je de logische plekken om dit te doen: op je enkel (grote knokkel), op de zijkant van je knie (draaipunt), je heupbot (draaipunt van je bovenbeen en je heup), schouder (draaipunt arm en schouder), je elleboog en pols.

A Burt, P., (2014), Bike Fit, optimise your bike position for high performance and Injury performance, Bloomsbury, London.
B PEVELER W., BISHOP, P., J.SMITH, M.RICHARDSON, E.WHITEHORN, (2005). Comparing methods for setting saddle height in trained cyclists. In: Journal of Exercise Physiology online 8.1, pp. 51–55.
C R.Christopher, J.Fennell, C.O’Grady, J. G. Hopker, (2020) The effect of the aerodynamic time-trial position on gross efficiency and self-paced time-trial performance., Journal of Science and Cycling. 20
D Ashe MC, Scroop GC, Frisken PI, Amery CA, Wilkins MA, Khan KM (2003). Body position affects performance in untrained cyclists. British Journal of Sports Medicine, 37(5): 441-444.
E Bini, R, P Hume, J Croft, and Andrew Kilding (2011). “Effects of saddle position on pedalling technique and methods to assess pedalling kinetics and kinematics of cyclists and triathletes”. PhD thesis. Auckland University of Technology.
F Holliday, W., (2019), Intrinsic factors, performance and dynamic kinematics in optimisation of cycling biomechanics, University of Cape Town. Division of Exercise Science and Sports Medicine.

In deze twee figuren zie je onze triatleet weer met daarin de hoeken getekend die van belang zijn. Begin met het bepalen van de juiste zadelhoogte. Doe dat niet door je binnenmaat op te meten of met de hak van je voet op je pedaal. Het beste resultaat geeft de methode waarin je de hoek in je knie gebruikt met je schoenen en clips in de pedalen. Deze hoek zou ongeveer tussen de 25° en 40° moeten zitten. Dit voorkomt blessures en zorgt ervoor dat je kracht goed kwijt kunt. Je vindt de juiste hoogte door op de fiets plaats te nemen en je been te strekken. De hoek die je knie maakt moet dan tussen 25° en 40° zijn (in de figuur is deze hoek aangeduid met 2).

Jou lichaam, fysiologie, ambitie en tolerantie zijn bepalend. Dat het vinden van een expert soms moeilijk is blijkt uit recent onderzoek. Jarich Braeckevelt en zijn collega’s lieten bijvoorbeeld zien dat er verschillen in zadelhoogte en setback van meer dan 3 centimeter naar voren kwamen. Mijn advies is dan ook om zelf je huiswerk te doen en goed om je heen te vragen. Er zijn echt hele goede bikefitters in het veld.

Download de lijst

Wil je hoeken nog eens rustig bekijken off gebruiken dan kun je ze hier downloaden. 

Share this story