You are here:

Apex Triathlon

Bas Groothedde | de motivatie

Wat ooit begon met een terloopse opmerking resulteert in een finish op Kona.

Bas Groothedde, echtgenoot, vader van twee, ondernemer, wetenschapper, docent, schrijver. Maar vooral enthousiast en nieuwsgierig triatleet. Afgestudeerd en gepromoveerd aan de TU Delft en het  Executive program MIT Sloan School of Management doorlopen. Zijn bedrijf in supply chain management en data analytics dat hij in 2008 begon, bracht hem over de hele wereld, maar op 50-jarige leeftijd heeft hij het roer omgegooid. Bas besloot om twee van zijn dromen na te streven. De eerste lang gekoesterde droom was te racen op Hawaii tijdens het Ironman Worldchampionship, Kona. Om dit te halen heeft Bas een jaar lang alles opzij gezet om hard te trainen, zich te kwalificeren voor Kona en het onderzoek te doen dat nodig was voor zijn boek. Met succes. Met zijn finish op Kona, in gezelschap van zijn vrouw en kinderen ging deze droom in vervulling. Het betekende de start van een volgend avontuur. Zijn wens zich geheel te storten op de sport. Hij is een nieuw bedrijf begonnen: Apex Triathlon. Met als doel te helpen de sport toegankelijk te maken.

Bas Groothedde
IMG_6440

Alles wordt twee keer gecreëerd. Eerst in je verbeelding. De droom. De tweede keer is het gewoon iedere dag die ene stap in de juiste richting zetten. 

Stephan R. Covey

277305274_10160793366062494_5301775969577082642_n
Two sisters, triathletes in training in swimwear, swimhats and goggles.

Apex Triathlon | het doel

De sport toegangelijk maken voor iedereen. Van beginner tot ambitieuze amateur.

Het doel van ons bedrijf is eigenlijk heel simpel; het toegankelijk maken van de sport en triatleten helpen met hun training, races en vragen die ze hebben. Door het delen van kennis en ervaring, producten die samen met ons team van atleten zijn ontworpen en het bij elkaar brengen van gelijkgestemden. Voor beginnende triatleten. Maar ook voor de ambitieuze amateur. Producten die helpen bij het goed uitvoeren van je training, het structureren van krachttraining en het voorbereiden van je race. Dit is kennis en ervaring die Bas de afgelopen jaren heeft opgebouwd maar komt voor het grootste gedeelte van de groep triatleten die de afgelopen jaren geholpen heeft bij het ontwikkelen en testen in de praktijk.

Praktijk

Alles wat we aanbieden en ontwikkelen testen we zelf. In wedstrijden, in onze trainingen. Dag in dag uit. Totdat we het goed hebben.

Support

Ondersteuning bij alle aspecten van de mooie sport triathlon. Hulp bij het zetten van de eerste stap of kwalificatie van het hoogst haalbare.

Wetenschap

Gefundeerd en onafhankelijk advies. Zonder sponsoring, zonder financiering van derden gaan we samen op zoek naar antwoorden.

Triathlon. Handboek van start tot finish

Triathlon. Handboek van start tot finish.

Een belangrijke pijler van het bedrijf is het boek dat Bas afgelopen twee jaar heeft geschreven. Met daarin zo’n beetje alle onderwerpen waar je als beginner of amateur mee te maken krijgt. De werking van het lichaam, zones, krachttraining, trainingsschema’s, darmproblemen, openwater zwemmen, zenuwen, voeding. Onderwerpen waar Bas als triatleet mee heeft geworsteld en soms nog.  Zijn praktische aard maar achtergrond als wetenschapper maakt dit een uniek boek. Hij heeft zichzelf onderworpen aan allerlei testen, experimenten en proeven om te doorgronden hoe het lichaam reageert op training. VO2max, lactaat metingen, Wingate-, Biodex-, Ramptest, bloedproeven. Alles voor de wetenschap. Met een groep enthousiaste atleten om zich heen heeft hij vervolgens een praktijk aan de nieuw opgedane kennis gegeven in trainingsaanpak, schema en concrete tips en adviezen. Voor de beginner en ambitieuze triatleet. Het is deze reis die Bas de afgelopen jaren heeft afgebeeld die als basis voor dit boek dient. Geen biografie maar een praktisch handboek. 

Drie mooie onderdelen gemaakt tot 1 sport. Triathlon. Een sport die bijna als vanzelf tot de verbeelding spreekt. Onderdelen die hun eigen aanpak, trainingen en techniek vragen. Het is voor de beginnende atleet niet altijd makkelijk hier een weg in te vinden. Bas was zo’n beginner. Nog niet zo lang geleden, in 2015 is hij begonnen met triathlon en heeft alle fouten, stommiteiten en tegenslagen wel zo’n beetje doorgemaakt.

20221129_Book_01
20221129_Book_07

Als je denkt dat je niet meer verder kunt zit je op 40% van je fysieke capaciteit

Handbook – Navy Seals

Een terloopse opmerking of Ironman niets voor hem was veranderde zijn leven. Zo begon de tocht. Begonnen met trainen en gaande weg zijn hart verloren aan deze prachtige sport. In het begin veel te hard getraind, veel te veel. Door zijn kennis te verbreden, verstandiger te trainen, gedoceerd. En nu ongeveer 8 jaar later net terug van zijn reis naar Kona. Samen met zijn gezin. Zijn medaille en kralenketting nog om zijn nek. Het ondenkbare, het onbereikbare is gebeurd. Hij heeft na een seizoen waarin hij alles opzij heeft gezet de droom kunnen waarmaken. Met een trainingskamp op Lanzarote, een veeleisend trainingsschema, test races, toegewerkt naar Ironman Tallinn in Estland om zich daar proberen te kwalificeren.


Zijn achtergrond in de wetenschap maakt dat hij de meeste wetenschappelijke artikelen en literatuur wel aardig kan lezen. Hij laat zich er op zijn minst niet door afschrikken. Dat maakt deze reis ook zo interessant. Hij kan als relatieve buitenstaander de huidige kennis beoordelen, vragen stellen. Domme vragen ook. Waar komen die adviezen vandaan? waarom gebruiken we dit nog? Wie heeft dat verzonnen?