Endure. Mind, Body, and Curiously Elastic Limits of Human Performance. Alex Hutchinson.

Wat als we allemaal nog veel harder kunnen, verder en sneller kunnen dan we denken? Dat de grens waarvan we denken dat het de grens is helemaal de grens (nog) niet is? In dit boek gaat Alex op zoek naar de antwoorden op deze vragen.  De auteur, zelf getalenteerd hardloper, heeft een prachtig boek afgeleverd. Het is weliswaar een pittig boek, in het Engels, maar is absoluut de moeite waard en staat bomvol informatie die je als duursporter direct kunt gebruiken.

 

Ik moet eerlijk zeggen dat ik meestal heel snel door het voorwoord heen scan, maar dit keer is het geschreven door Malcolm Gladwell. Auteur van twee prachtige boeken. Hij verteld over een race waarin alles op zijn plek viel en daarna altijd is blijven proberen die ene race te herhalen. Vergeefs. Maar hoe komt dat? Waarom lukt het heel af en toe, alles valt in elkaar en je overtreft jezelf.

Hoe kan je soms boven jezelf uitstijgen?

De kernvraag van zijn boek. Hoe kan het dat dit af en toe gebeurt. Dat op die ene dag je door die grens heen kan? De schrijver Alex Hutchinson is een wetenschapper en dat merk je. Hij is grondig en beschrijft alles tot in detail en op wetenschappelijk wijze. Ik kan me voorstellen dat het voor sommigen wat veel is.

Met zijn achtergrond in natuurkunde is hij gaandeweg afgedwaald naar de sport en is hij momenteel een journalist / onderzoeker die veel artikelen schrijft over de mythes in de sport. Zie zijn columns in Outside’s Sweat Science, geweldig materiaal! Woonachtig in Ontario, Canada en een niet onverdienstelijke loper.

Hij gaat in zijn boek op zoek naar de grens. Wat bepaalt je limiet? Als je echt op de limiet bezig bent, of je nu topsporter bent of niet. Hoe wordt nu bepaald dat je op een gegeven moment je snelheid niet meer vol kunt houden? Zijn het je spieren of is het je brein?

Het boek bestaat uit drie delen. Het boek begint met een uitleg over hoe het mogelijk is dat er niet meer atleten doodgaan? Hoe komt het dat zo’n beetje alle medaille winnaars op de loop nummers sinds 1900 op de olympische spelen snel beginnen, vervolgens gas terugnemen en dan weer versnellen?

 

Wat ik erg leuk vind om te lezen is dat hij in het verhaal zijn ervaringen met de marathon, de sub 2 uur poging en zijn eigen poging alle lessen die hij leert gedurende het onderzoek voor het boek, toepast bij zijn eerste marathon (hij is een begenadigd korte afstand loper).

Deel 2 gaat over de limieten die ons in de sport weerhouden: Pijn, spieren, zuurstof, warmte, dorst, voeding. En dat is werkelijk een prachtig relaas. Keer op keer, weerlegt hij, nuanceert hij of onderbouwt hij gangbare praktijken in de sport. Alles met een gezonde sceptische blik en zeer kundig beschreven.

Deel 3 gaat vervolgens over de manier waarmee je er mee om kunt gaan. Ik zal de clue niet verklappen. Het is als sporter een absolute aanrader die je zeer zeker gaat helpen tijdens je duur activiteiten. Engelstalig en af en toe een best pittige kost. Maar wat een klassieker. Zelden zo’n goed en doortimmert boek gelezen.

Te verkrijgen in hardcover en paperback. 

https://www.amazon.com/Endure-Curiously-Elastic-Limits-Performance/dp/0062499866

Uitgegeven in 2018

Uitgever ‏ : ‎ Mariner Books; 1st edition (February 6, 2018)

Taal ‏ : ‎ English

Hardcover ‏ : ‎ 320 pages

ISBN-10 ‏ : ‎ 0062499866

ISBN-13 ‏ : ‎ 978-0062499868

Dimensions ‏ : ‎ 6 x 1.05 x 9 inches

 

Ter lering en vermaak

Hieronder vind je het gesprek tussen Malcolm Gladwell en Alex waarin ze samen de geheimen van menselijke prestaties bij duursport bespreken. 


Hieronder het gesprek dat Alex had met Chris Williamson in een podcast over de limiet van het menselijk lichaam. 

Share this story