Wat heeft de meeste impact?

Allerlei onderzoeken en rapportages netjes op een rij en in de onderstaande tabel.  Let wel het blijven schattingen en ik realiseer me dat sommige getallen nogal worden beïnvloed door de test en je zou het liefste alle maatregelen in een enkele test stoppen maar dat was me wat teveel werk. Dus nogmaals de getallen zijn indicatief en hangen af van de test setup maar ik heb alleen metingen opgenomen die te controleren waren en waarvan ik de uitkomsten vertrouw.

Berekening is uitgevoerd door gebruik te maken van de Power to Speed calculator. Te vinden op https://www.endurance-data.com/en/power-to-speed-calculator-pro/. Voor alle maatregelen geldt dat de impact op de CdA is gebruikt en vervolgens is doorgerekend wat de snelheid, tijd en benodigd vermogen is. Uitgangspunt is een tijdrit van 40 kilometer en een vermogen van 300 watt.

 

A) Het gaat hier om een zogenaamd opzet stuur die je helpt om de tijdrithouding aan te nemen

B) Austin-Young, K., B.Stover, H.Dotson, D.Bowden, (2017), Triathlon bikes in the age of peak aero a report. Cervelo P5-X met een cdA van 0.216 en de Ventum met een cdA van 0.225 wat een snelheidsverschil van ruim een 0.5 km/u oplevert bij een vermogen van 260 watt.

C) Aero helm vergeleken met reguliere fietshelm. Abus GameChanger TT gebruikt. GTN, (2019). The Cheapest Aero Upgrade For Cycling? | GCN Tech Wind Tunnel Tested. Test at the Geraint Thomas National Velodrome of Wales. https://www.youtube.com/watch?v=BnPLwIyHI2w.

Aero Road vs Aero TT Helmets: Which Is Faster? | GTN Does Science

D) Tijdrit helmen Testen laten zien dat ongeveer 2-8% van de totale luchtweerstand komt van de helm. Het is ook duidelijk dat een helm echt goed bij je houding moet passen.

E) Barry, N., D. Burton, T.Crouch, J. Sheridan, R. Luescher, (2012). Effect of crosswinds and wheel selection on the aerodynamic behavior of a cyclist. Procedia Engineering. 34. 20–25.

F) Disc wiel impact. Disc wheel and combinations with spokes. Wei, Y., C. Bertin, P. Zhou, J.Mao, S. Zhong, X. Zhang, (2022), Aerodynamics of isolated cycling wheels using wind tunnel tests and computational fluid dynamics,Journal of Wind Engineering and Industrial Aerodynamics, Volume 228,

G) Nopinz, Aerocoach uit onderzoek dat wordt aangehaald door Josh Poertner komt een verbetering naar voren van 3 tot 5 watt bij 45 kilometer / uur. Bij tubes tot aan de knie kan dit zelfs oplopen tot 10 watt omdat het bovenste gedeelte van de kuit zo’n slechte aerodynamische vorm heeft.

The Most Effective Marginal Gain. Aerodynamics with Josh Poertner. https://www.youtube.com/watch?v=DKSIt1rprN4

H) Geschoren benen. Zijn wat gladder en zorgen voor iets minder luchtweerstand maar hebben minder het effect van de sokken / tubes dat ze de luchtstroom tot een druppel helpen maken (H)

I) Trisuit stof met mouwtjes.  The Most Effective Marginal Gain. Aerodynamics with Josh Poertner. https://www.youtube.com/watch?v=DKSIt1rprN4&t=522s

J) What Are The Best Aero Upgrades? | Cycling Costs Per Watt. Drag2Zero. https://www.youtube.com/watch?v=gcWGRgobvTQ

K) Silverstone Sports Engineering Hub. What Is The Best TT Bar Angle For Cycling? | Aerodynamic Position Wind Tunnel Testing. https://www.youtube.com/watch?v=qSgK-5kC2KM

L) Swiss-side test met Cervelo Aspero swiss Side Gravond 420, een schone en een vieze fiets leverde bij 45 kilometer/uur 0.5 watt verschil.

.

Share this story