Het gaat nu pas beginnen
Wat ongeveer acht jaar geleden begon met een terloopse opmerking over triathlon heeft nogal wat voeten in de aarde gehad. Vele wedstrijden, hoogtepunten, dieptepunten, recent mijn finish op Kona en een boek over triathlon. Een boek dat niet bedoeld is om je te vertellen hoe het allemaal moet. Eerder een poging om de vragen te beantwoorden waar je als triatleet tegenaan loopt. Mijn zoektocht naar antwoorden. Ik heb het gevoel dat we pas net beginnen aan het avontuur.
Achtergrond
Eerst iets over mezelf. Een enthousiaste triatleet, net 50 geworden en samen met mijn fantastische vrouw Hanneke hebben we twee heerlijke kinderen. Ik ben ondernemer, wetenschapper en nu ook schrijver. En een beetje bij toeval in de triathlon verzeild geraakt. Nu zo’n zeven jaar geleden. Ik had een succesvol groeiend bedrijf met enthousiaste jonge mensen, internationale projecten, voor mooie bedrijven. Het was een prachtige tijd. Maar ook niet zo’n gezonde situatie. Weinig beweging, veel reizen, veel stress. Een beetje fietsen was wat ik aan lichaamsbeweging deed.
Een wat plagerige opmerking over een Ironman bracht me op het idee om een keer een triathlon te doen. Door mijn kennis te verbreden, verstandiger te trainen en vooral slimmer. Nu 8 jaar later, terwijl ik dit schrijf zijn we net terug van onze reis naar Kona, Hawaii. Met mijn medaille en kralenketting nog om mijn nek. Nog aan het nagloeien. Het ondenkbare, het onbereikbare is gelukt. Ik heb mijn droom kunnen waarmaken en na een zware kwalificatie wedstrijd mogen race op race op Hawaii. Ironman Kona, Hawaii is een feit.
Prutser
Deel 1 van de droom is volbracht. Inmiddels heb ik mijn leven omgegooid, gestopt met mijn bedrijf en een nieuw avontuur begonnen. Deel 2 van de droom: een bedrijf beginnen in de triathlon. Ik ben weer gaan studeren. Ditmaal bewegingsleer en fysiologie en heb een coaching traject doorlopen in de VS. Nog steeds beschouw ik mezelf een leek. Maar nu met wat meer kennis en ervaring dan toen ik begon. Mijn achtergrond in de wetenschap komt nu goed van pas en maakt dat ik de meeste wetenschappelijke artikelen en literatuur wel aardig kan lezen.
Ik laat jullie mijn keuzes zien, mijn fouten, frustratie en hobbels die ik heb genomen. Op basis van talloze gesprekken met ervaren triatleten, coaches, boeken, onderzoeken, experimenten, races, valpartijen en blunders. Of ik de juiste keuzes heb gemaakt? Soms wel, lang niet altijd. Vaak levert dat laatste het meest inzicht op.
Doelstelling
Kennis ontsluiten en beginners en ambitieuze amateurs helpen in hun zoektocht is het doel van Apex Triathlon. Want er is natuurlijk al heel veel. Er zijn hele goede boeken en meer dan genoeg websites waar je van allerlei kennis, schema en tips vandaag kunt halen? Bijvoorbeeld het prachtige boek van Matt Dixon waardoor ik zelf erg door geïnspireerd ben. Het werk van Joe Friel, Patrick Hagerman , Alex Hutchinson. Ga zo maar door. Het zijn deze mensen die mij hebben geïnspireerd en aangezet hebben om de sport te omarmen.
Wat ik met het boek, de website, artikelen en video’s probeer te doen is jullie laten zien wat er voor kennis en kunde beschikbaar is, hoe ik dat gedaan heb en daar waar mijn kennis tekort schoot laat ik jullie zien wat ik gebruikt heb om een keuze te kunnen te kunnen maken.
Aanpak
Ik ben van nature nieuwsgierig en gewend om wetenschappelijke artikelen te schrijven en te lezen. Ik maak dan ook veelvuldig gebruik van wetenschappelijke papers, onderzoeken en boeken in een poging mijn vragen te beantwoorden. Ik vermijd zoveel mogelijk meningen of adviezen waarvan ik de herkomst niet kan achterhalen.
Is het wetenschap? Nee zeker niet. Ik gebruik veel literatuur, artikelen en onderzoeken maar dat maakt het geen wetenschap. Ik probeer hooguit grondig te zijn. Maar op veel plekken ben ik zelf ook weer heel selectief. Dus blijf zelf kritisch. Onze sport staat echt nog in de kinderschoenen. Er is nog zoveel dat we niet weten. Dat maakt het ook weer uiterst interessant.